Kochani!

Algieria to afrykański kraj leżący w basenie Morza Śródziemnego, większą część jej obszaru zajmują pustynie lub półpustynie. Trochę zastanawiam się więc co oni tam jedzą…?? Na szczęście w kilku znalezionych przeze mnie przepisach nie wykryłam obecności faszerowanych skorpionów, zapiekanych ryjoskoczków lub innych pustynnych dziwów. Powiem więcej, kuchnia zapowiada się obiecująco. Więc zacznijmy już naszą podróż. Na początek omlecik :) inspirowany tym przepisem.

Składniki:

1/2 zielonej papryki
1/4 białej cebuli
2 papryczki chili ( ja dałam z zalewy TaoTao)
2 jajka
1 łyżka mąki
2 pomidory z puszki ( bez skórki)
2 ząbki czosnku

Paprykę myjemy, pozbawiamy pestek, tniemy w kostkę. Papryczkę chili również wypestkowujemy i siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy. Wkładamy wszystko do jednej miseczki. W innej miseczce trzymamy wyjęte z zalewy i rozdrobnione pomidory. Przygotowujemy trzecią miseczkę na białka jajek i coś na żółtka. Jajka rozbijamy, oddzielamy. Białka ubijamy, dodajemy do nich żółtka i mąkę i mieszamy to dokładnie trzepaczką. Odstawiamy.
Rozgrzewamy troszkę oleju na patelni, po czym wrzucamy na nią warzywa z miseczki pierwszej ( tej paprykowej), smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy jajka i smażymy omlet około 5minut. Podajemy.

darmowy hosting obrazków

Smacznego!
B