Kochani!

Tirana to stolica Albanii. Dziś chciałabym zaprezentować Wam sałatkę, która została nazwana na cześć tego największego albańskiego miasta. Sałatka ta jest bardzo prosta, zdrowa i pyszna. Sos, którym ją doprawiamy nadaje jej delikatnej orzeźwiającej nutki. Sałatkę wyszukałam na stronie zimbio.com i delikatnie zmodyfikowałam. Niestety nie znalazłam rzymskiej sałaty, oraz postanowiłam sos przygotować trochę inaczej.

Składniki:

1 sztuka sałaty masłowej ( lub rzymskiej)
3 jajka
2 cebule dymki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 szczypty suszonej bazylii
1/4 łyżki zmielonego pieprzu czarnego
2 szczypty soli
1 łyżeczka cukru

Jajka wstawiamy do gotowania, mają być ugotowane na twardo. W międzyczasie myjemy sałatę i rwiemy ją na mniejsze kawałki do miski, myjemy również cebulę -  siekamy szczypior a cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Przygotowujemy sos: w kubeczku mieszamy oliwę z oliwek i sok cytrynowy, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszamy raz jeszcze i polewamy nim sałatę. Jajka obieramy i kroimy na plastry, mieszamy z wcześniej przygotowaną sałatą. Na talerzu posypujemy ją jeszcze delikatnie świeżo zmielonym pieprzem.

darmowy hosting obrazków

Smacznego!
B