Kochani!

Dziś zajadając pomidorową sałatkę kończę mój kulinarny pobyt w Afganistanie. Było smacznie, ciekawie i prosto… Już jutro zaczyman moją podróż przez kuchnię Albanii. A dziś na pożegnanie Afganistanu podaję przepis na prostą sąłatkę pomidorową. Co prawda pomidory z cebulą to doskonale znana Polakom sałatka obiadowa, jedak afgańska wersja nie zawiera śmietany. Przepis zaczerpnięty z
recipeisland.com, delikatnie zmodyfikowany – niestety nie miałam świeżej kolendry, a świeża pietruszka też ze sklepu wybyła…

Składniki:
1 większy pomidor
1/2 średniej cebuli
2,5 łyżeczki soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
1 papryczka chilli
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Pomidory kroimy w plasterki, w miare cienkie, tak samo postępujemy z cebulą. Mieszamy je ze sobą na talerzu. W kubeczku mieszamy : sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę, posiekaną i pozbawioną pestek papryczkę chilli, sól. Powstałym sostem polewamy pomidory z cebulą i odstawiamy na 30 min. Przed zjedzeniem dokładnie mieszamy.

darmowy hosting obrazków   

Z Widelcem po Azji

Smacznego!
B