Kochani,

Dziś zaprezentuje wam mój ostatni przepis w ramach orzechowego tygodnia. Będą to bezy z orzechami laskowymi oraz wspaniałą aromatyczną nutą owoców kardamonu. Bezy są całkiem spore (konsystencja ciasta nie pozwala na ich uformowanie w małe beziki, ale też nie pozwala im się zupełnie rozlać, tak naprawdę idealnie nadawała by się na podkłady pod ciasta bezowe…), i generalnie słodkie, więc jeśli ktoś nie jest wielkim fanem cukru, to taka jedna jako zagryzka do kawy w zupełności mu wystarczy. Mi bez z podanego przepisu wyszło 8 dużych bez, kilka się przypaliło z winy mojego starego piecyka, który jest gazowy i tył blaszki grzeje micniej niz przód.

Składniki:
3 białka jajek
21 łyżeczek cukru pudru
5 łyżeczek cukru
1,5 garści zmielonych orzechów laskowych
całe orzechy laskowe do dekoracji
4 nasiona kardamonu
1 szczypta soli

Ubijamy białka z solą, gdy piana zacznie robić się sztywna po woli dosypujemy cukier puder, następnie zwykły cukier. Do masy dosypujemy utarte w moździeżu niasiona kardamonu oraz orzechy i delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy łyżką na blache wylozoną papierem, dekorujemy orzechami i pieczemy, a właściwie suszymy przy otwartym piekarniku nastawionym na 160 stopni lub mały gaz przez około 30 do 40 minut. następnie wyłączamy piekarnik i pozwalamy dosuszyć się bezom.
Gotowe wyjmujemy na talerz.

darmowy hosting obrazków

Smaccznego!
B

Ach – byłbym zapomniała, wczoraj nareszcie kupiłam śliczne kolorowe silikonowe  formy do muffinek :) Więc od dziś moje muffinki nie będą pieczone w foremkach do babeczek.