Kochani,

Orzechowy tydzień nadal trwa więc trzeba coś z tym zrobić…no więc robię – orzechowe muffinki. Tym razem nie było w nich grama jogurtu, wyszły orzechowe i kruche. W dodatku były miękkie po całej nocy w lodówce :) Z powodu małej ilości cukru nie należą one do najsłodszych muffinek na świecie, ale jeśli ktoś ma ochotę zawsze można zwiększyć jego ilość. 

Składniki:

250g margaryny
250g mąki
4 łyżeczki cukru pudru
100ml mleka
150ml wody
1 jajko
1 garść zmielonych orzechów włoskich
1 garść zmielonych orzechów laskowych
3 łyżeczki proszu do pieczenia
całe orzechy laskowe ( tyle ile mufinek – około 20)

A więc na początek rozpuszczone masło wlewamy do mąki i mieszamy. Dodajemy cukier, mleko, wodę, jajko, proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie dosypujemy zmielone orzechy i mieszamy całą masę. Nakładamy do foremek i dekorujemy jednym orzechem laskowym na muffinkę. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180-200 stopni.

darmowy hosting obrazków

Smacznego!
B